Hoe werkt een combi magnetron?

Een combi magnetron is een veelzijdig keukenapparaat dat zowel als magnetron als oven kan functioneren. Het combineert de snelheid en efficiëntie van een magnetron met de mogelijkheid om gerechten te bakken, grillen en braden zoals een traditionele oven dat doet. In dit artikel zullen we dieper ingaan op hoe een combi magnetron werkt en welke functies het biedt.

Werking van een combi magnetron

Een combi magnetron maakt gebruik van microgolven om voedsel te verwarmen, net zoals een gewone magnetron dat doet. Deze microgolven worden opgewekt door een magnetronbuis en verspreid in de ovenruimte. Wanneer deze microgolven in contact komen met voedsel, worden de watermoleculen in het voedsel geactiveerd, waardoor de temperatuur stijgt en het voedsel wordt verwarmd.

Naast de magnetronfunctie heeft een combi magnetron ook een ovenfunctie. Dit wordt mogelijk gemaakt door het gebruik van verwarmingselementen, vergelijkbaar met die in een traditionele oven. Deze elementen kunnen worden verwarmd tot hoge temperaturen, waardoor het mogelijk is om gerechten te bakken, grillen en braden.

Functies van een combi magnetron

Een combi magnetron biedt verschillende functies die het koken en verwarmen van voedsel gemakkelijker maken. Hier zijn enkele van de meest voorkomende functies:

 • Magnetronfunctie: De magnetronfunctie is de basisfunctie van een combi magnetron. Hiermee kunt u voedsel snel en gelijkmatig verwarmen. U kunt de gewenste tijd en het vermogen instellen, afhankelijk van het voedsel dat u wilt verwarmen.
 • Ovenfunctie: Met de ovenfunctie kunt u gerechten bakken, grillen en braden. U kunt de temperatuur instellen, meestal tot 200 graden Celsius, en de gewenste kooktijd. Dit stelt u in staat om een breed scala aan gerechten te bereiden, zoals pizza, taarten, gegrilde groenten en nog veel meer.
 • Combi-functie: De combi-functie combineert zowel de magnetron- als de ovenfunctie. Hiermee kunt u gerechten snel verwarmen met behulp van de magnetronfunctie en vervolgens afwerken met de ovenfunctie voor een knapperige korst of een goudbruine bovenkant.
 • Grillfunctie: Sommige combi magnetrons hebben ook een aparte grillfunctie. Hiermee kunt u gerechten grillen, zoals hamburgers, kipfilets en vis. De grillfunctie werkt door het verwarmen van een grillrooster met behulp van de verwarmingselementen, waardoor het voedsel een knapperige textuur en een mooie grillstreep krijgt.
 • Ontdooifunctie: Een combi magnetron heeft meestal ook een ontdooifunctie. Hiermee kunt u bevroren voedsel snel en gelijkmatig ontdooien, zonder dat het voedsel gedeeltelijk gaar wordt.

Gebruik van een combi magnetron

Het gebruik van een combi magnetron is over het algemeen eenvoudig en vereist geen uitgebreide kennis van koken. Hier zijn enkele stappen om een combi magnetron te gebruiken:

 1. Plaats het voedsel dat u wilt verwarmen of bereiden in een magnetronbestendige schaal of op een bord.
 2. Stel de gewenste functie in, zoals magnetron, oven, combi of grill.
 3. Stel de gewenste tijd en het vermogen in voor de magnetronfunctie, of de temperatuur en de kooktijd voor de oven- of grillfunctie.
 4. Druk op de startknop om het kookproces te starten.
 5. Controleer regelmatig het voedsel om ervoor te zorgen dat het niet oververhit raakt of verbrandt.
 6. Haal het voedsel uit de combi magnetron wanneer het klaar is en laat het even rusten voordat u het serveert.

Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen bij het gebruik van een combi magnetron, omdat de specifieke functies en bediening kunnen variëren tussen verschillende modellen.

Voordelen van een combi magnetron

Een combi magnetron biedt verschillende voordelen ten opzichte van afzonderlijke magnetrons en ovens. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

 • Ruimtebesparing: Een combi magnetron neemt minder ruimte in beslag in de keuken dan afzonderlijke magnetrons en ovens. Dit is vooral handig in kleinere keukens waar ruimte beperkt is.
 • Tijdsbesparing: Met een combi magnetron kunt u gerechten sneller bereiden dan met een traditionele oven. De magnetronfunctie verwarmt voedsel veel sneller dan een oven, waardoor u tijd bespaart.
 • Veelzijdigheid: Een combi magnetron biedt verschillende kookopties, waardoor u een breed scala aan gerechten kunt bereiden. Of u nu voedsel wilt verwarmen, bakken, grillen of braden, een combi magnetron kan het allemaal.
 • Energiezuinigheid: Omdat een combi magnetron zowel een magnetron als een oven combineert, kunt u energie besparen door slechts één apparaat te gebruiken in plaats van twee afzonderlijke apparaten.

Conclusie

Een combi magnetron is een handig keukenapparaat dat zowel als magnetron als oven kan functioneren. Het maakt gebruik van microgolven om voedsel te verwarmen en heeft verwarmingselementen om gerechten te bakken, grillen en braden. Met verschillende functies zoals magnetron, oven, combi en grill, biedt een combi magnetron veelzijdigheid en gemak bij het bereiden van maaltijden. Het gebruik van een combi magnetron is eenvoudig en vereist geen uitgebreide kennis van koken. Met voordelen zoals ruimtebesparing, tijdsbesparing, veelzijdigheid en energiezuinigheid, is een combi magnetron een waardevolle toevoeging aan elke keuken.

Plaats een reactie

Magnetron info

Snel, simpel en altijd smakelijk: ontdek uw keukenvrijheid
met onze topkeuze magnetrons. Waar tijd en gemak
samenkomen, daar vindt u onze magnetron oplossingen.

Begin zoektocht