Koken in de magnetron

Koken in de magnetron

De magnetron is een handig keukenapparaat dat veel gebruikt wordt voor het opwarmen van voedsel. Maar wist je dat je ook volledige maaltijden kunt bereiden in de magnetron? In dit artikel zullen we je alles vertellen over koken in de magnetron.

Voordelen van koken in de magnetron

Koken in de magnetron heeft verschillende voordelen:

 • Snelheid: Een van de grootste voordelen van koken in de magnetron is de snelheid. De magnetron kan voedsel veel sneller verwarmen dan een traditionele oven of kookplaat. Dit is vooral handig wanneer je weinig tijd hebt.
 • Gemak: Koken in de magnetron is ook erg gemakkelijk. Je hoeft geen potten en pannen vuil te maken en je hebt geen last van aangekoekte etensresten. Daarnaast zijn de meeste magnetrons voorzien van voorgeprogrammeerde kookopties, waardoor je eenvoudig de juiste instellingen kunt kiezen.
 • Energiezuinig: Een magnetron verbruikt over het algemeen minder energie dan een traditionele oven. Dit kan leiden tot lagere energiekosten.
 • Behoud van voedingsstoffen: In tegenstelling tot koken op het fornuis, waarbij voedingsstoffen verloren kunnen gaan door langdurige verhitting, behoudt de magnetron meer voedingsstoffen. Dit komt doordat de kooktijd korter is.

Maaltijden bereiden in de magnetron

Met de juiste technieken en recepten kun je heerlijke maaltijden bereiden in de magnetron. Hier zijn enkele tips:

 1. Kies de juiste gerechten: Niet alle gerechten zijn geschikt om in de magnetron te bereiden. Gerechten met een krokante korst, zoals pizza of gebakken aardappelen, zijn bijvoorbeeld minder geschikt. Kies gerechten die goed kunnen worden verwarmd zonder dat de textuur wordt aangetast.
 2. Gebruik magnetronbestendige containers: Zorg ervoor dat je magnetronbestendige containers gebruikt om voedsel in de magnetron te verwarmen. Glas, keramiek en bepaalde soorten plastic zijn meestal geschikt. Vermijd metalen containers, omdat deze vonken kunnen veroorzaken.
 3. Bedek het voedsel: Om spatten te voorkomen en het vochtgehalte te behouden, is het raadzaam om het voedsel te bedekken met een magnetronbestendige deksel of magnetronfolie. Dit helpt ook om het voedsel gelijkmatig te verwarmen.
 4. Roer regelmatig: Tijdens het koken in de magnetron is het belangrijk om het voedsel regelmatig te roeren. Dit zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de warmte en voorkomt dat het voedsel aan de randen verbrandt.
 5. Experimenteer met kooktijden en vermogensniveaus: Elke magnetron is anders, dus het kan even duren voordat je de juiste kooktijden en vermogensniveaus hebt gevonden. Begin met de aanbevolen tijden en vermogensniveaus in het recept en pas deze indien nodig aan.

Recepten voor de magnetron

Er zijn talloze recepten die speciaal zijn ontworpen voor bereiding in de magnetron. Hier zijn enkele ideeën:

 • Magnetronomelet: Klop eieren, melk, zout en peper in een magnetronbestendige kom. Verwarm het mengsel gedurende 2-3 minuten op hoog vermogen, waarbij je elke minuut roert. Voeg je favoriete ingrediënten toe, zoals kaas, groenten of ham, en verwarm nog eens 1-2 minuten.
 • Gestoomde groenten: Plaats gesneden groenten in een magnetronbestendige kom en voeg een beetje water toe. Bedek de kom en verwarm gedurende 3-5 minuten op hoog vermogen, afhankelijk van de gewenste gaarheid.
 • Magnetronpasta: Doe pasta en water in een magnetronbestendige kom en verwarm gedurende 10-12 minuten op hoog vermogen, waarbij je regelmatig roert. Voeg je favoriete pastasaus toe en verwarm nog eens 2-3 minuten.
 • Magnetronbrownie: Meng bloem, suiker, cacao, boter en een ei in een magnetronbestendige kom. Verwarm gedurende 2-3 minuten op hoog vermogen. Laat afkoelen en geniet van een heerlijke brownie.

Met deze recepten kun je snel en gemakkelijk een smakelijke maaltijd op tafel zetten, allemaal bereid in de magnetron.

Conclusie

Koken in de magnetron is een handige en efficiënte manier om maaltijden te bereiden. Het biedt snelheid, gemak, energiezuinigheid en behoud van voedingsstoffen. Met de juiste technieken en recepten kun je heerlijke gerechten maken in de magnetron. Dus waarom niet experimenteren en ontdekken wat de magnetron allemaal te bieden heeft?

Plaats een reactie

Magnetron info

Snel, simpel en altijd smakelijk: ontdek uw keukenvrijheid
met onze topkeuze magnetrons. Waar tijd en gemak
samenkomen, daar vindt u onze magnetron oplossingen.

Begin zoektocht