Magnetron schoonmaken

Magnetron schoonmaken

De magnetron is een onmisbaar apparaat in veel Nederlandse keukens. Het maakt het opwarmen van voedsel snel en gemakkelijk. Echter, na verloop van tijd kan de magnetron vies worden door opspattend voedsel en gemorste vloeistoffen. Het is belangrijk om regelmatig de magnetron schoon te maken om hygiëne te behouden en de levensduur van het apparaat te verlengen.

Waarom is het belangrijk om de magnetron schoon te maken?

Een schone magnetron is niet alleen hygiënisch, maar het zorgt er ook voor dat je voedsel niet wordt beïnvloed door achtergebleven geuren en smaken van eerdere maaltijden. Bovendien kan opgehoopt vuil en vet in de magnetron leiden tot brandgevaar. Het is dus essentieel om regelmatig de magnetron schoon te maken.

Hoe vaak moet je de magnetron schoonmaken?

Het is aan te raden om de magnetron minstens één keer per maand grondig schoon te maken. Als je de magnetron dagelijks gebruikt, kan het nodig zijn om vaker schoon te maken. Het is ook belangrijk om eventuele gemorste vloeistoffen direct schoon te maken om vlekken en geuren te voorkomen.

Stappenplan voor het schoonmaken van de magnetron

Volg deze stappen om je magnetron grondig schoon te maken:

 1. Haal de stekker uit het stopcontact en verwijder eventuele losse onderdelen, zoals het draaiplateau en het rekje.
 2. Meng een oplossing van gelijke delen water en azijn in een magnetronbestendige kom.
 3. Plaats de kom in de magnetron en verwarm het mengsel gedurende 5 minuten op de hoogste stand. Hierdoor ontstaat er stoom, waardoor het vuil loskomt.
 4. Laat de kom enkele minuten in de magnetron staan, zodat de stoom zijn werk kan doen.
 5. Verwijder de kom voorzichtig (let op: heet!) en veeg de binnenkant van de magnetron schoon met een vochtige doek of spons.
 6. Maak ook de losse onderdelen schoon met warm water en afwasmiddel.
 7. Droog alles goed af voordat je de onderdelen weer terugplaatst in de magnetron.
 8. Veeg de buitenkant van de magnetron af met een vochtige doek en droog het af met een schone doek.
 9. Steek de stekker weer in het stopcontact en je schone magnetron is klaar voor gebruik!

Tips voor het schoonmaken van hardnekkig vuil

Soms kan er hardnekkig vuil achterblijven in de magnetron, zoals aangekoekte etensresten. Hier zijn enkele tips om dit vuil te verwijderen:

 • Gebruik een pasta van baking soda en water om aangekoekte resten los te weken. Breng de pasta aan op het vuil en laat het enkele minuten intrekken voordat je het wegveegt.
 • Als er vetvlekken zijn, gebruik dan een ontvetter of een sopje van warm water en afwasmiddel om het vet te verwijderen.
 • Gebruik een tandenborstel of een zachte borstel om moeilijk bereikbare plekken schoon te maken, zoals de randen en hoekjes van de magnetron.

Voorkomen van vuil in de magnetron

Om te voorkomen dat je magnetron snel vies wordt, kun je enkele voorzorgsmaatregelen nemen:

 • Bedek voedsel dat in de magnetron wordt verwarmd met een magnetronbestendige deksel of magnetronfolie om spatten te voorkomen.
 • Reinig gemorste vloeistoffen direct om vlekken en geuren te voorkomen.
 • Plaats een magnetrondeksel over voedsel dat kan spatten, zoals sauzen of soepen.

Conclusie

Het schoonmaken van de magnetron is een belangrijke taak om hygiëne te behouden en de levensduur van het apparaat te verlengen. Door regelmatig de magnetron schoon te maken, voorkom je achtergebleven geuren en smaken in je voedsel en verminder je het risico op brandgevaar. Volg de bovenstaande stappen en tips om je magnetron grondig schoon te maken en te houden. Met een schone magnetron kun je weer zorgeloos genieten van je maaltijden!

Plaats een reactie

Magnetron info

Snel, simpel en altijd smakelijk: ontdek uw keukenvrijheid
met onze topkeuze magnetrons. Waar tijd en gemak
samenkomen, daar vindt u onze magnetron oplossingen.

Begin zoektocht