Magnetron stinkt: oorzaken en oplossingen

De magnetron is een onmisbaar apparaat in de moderne keuken. Het biedt gemak en snelheid bij het opwarmen van voedsel. Echter, soms kan het voorkomen dat de magnetron een onaangename geur verspreidt. In dit artikel zullen we de oorzaken van een stinkende magnetron bespreken en enkele oplossingen bieden om dit probleem te verhelpen.

Oorzaken van een stinkende magnetron

Er zijn verschillende redenen waarom een magnetron een onaangename geur kan verspreiden. Hieronder volgen enkele veelvoorkomende oorzaken:

 • Voedselresten: Als er voedselresten achterblijven in de magnetron, kunnen deze gaan rotten en een onaangename geur veroorzaken. Het is belangrijk om de magnetron regelmatig schoon te maken en voedselresten direct te verwijderen.
 • Verbrand voedsel: Als voedsel verbrandt in de magnetron, kan dit een sterke geur achterlaten. Dit kan gebeuren als het voedsel te lang wordt verwarmd of als er geen deksel op de container zit. Het is belangrijk om de verwarmingstijd en -instellingen goed in de gaten te houden om verbranding te voorkomen.
 • Vuil of vet op de binnenwanden: Vet en vuil kunnen zich ophopen op de binnenwanden van de magnetron, wat kan leiden tot een onaangename geur. Het regelmatig reinigen van de magnetron met een mild schoonmaakmiddel kan dit probleem verhelpen.
 • Geur absorberende materialen: Soms kunnen geur absorberende materialen, zoals kartonnen verpakkingen of papieren handdoeken, een onaangename geur afgeven wanneer ze worden verwarmd in de magnetron. Het is raadzaam om dergelijke materialen te vermijden bij het gebruik van de magnetron.

Oplossingen voor een stinkende magnetron

Gelukkig zijn er verschillende oplossingen beschikbaar om een stinkende magnetron te verhelpen. Hier zijn enkele suggesties:

 • Grondige reiniging: Maak de magnetron regelmatig schoon om voedselresten, vet en vuil te verwijderen. Gebruik een mild schoonmaakmiddel en een zachte doek om de binnenkant van de magnetron schoon te maken. Vergeet niet om ook de draaiplateau en de deur grondig te reinigen.
 • Stoomreiniging: Vul een magnetronbestendige kom met water en voeg een scheutje citroensap toe. Verwarm de kom gedurende enkele minuten in de magnetron. De stoom zal helpen om vastzittend vuil en geuren los te maken, waardoor de magnetron frisser ruikt.
 • Natuurlijke geurverwijderaars: Plaats een kom met azijn of een paar plakjes citroen in de magnetron en verwarm deze gedurende enkele minuten. De natuurlijke zuren in azijn en citroen helpen om onaangename geuren te neutraliseren.
 • Gebruik van baking soda: Strooi wat baking soda op een vochtige doek en gebruik dit om de binnenkant van de magnetron schoon te maken. Baking soda staat bekend om zijn geur absorberende eigenschappen en kan helpen om onaangename geuren te verminderen.
 • Vermijd geur absorberende materialen: Probeer het gebruik van kartonnen verpakkingen of papieren handdoeken in de magnetron te vermijden. Kies in plaats daarvan voor magnetronbestendige glazen of keramische containers.

Preventieve maatregelen

Naast het schoonmaken van de magnetron en het vermijden van geur absorberende materialen, zijn er enkele preventieve maatregelen die genomen kunnen worden om een stinkende magnetron te voorkomen:

 • Bedek voedsel tijdens het opwarmen: Gebruik magnetronbestendige deksels of magnetronfolie om voedsel tijdens het opwarmen af te dekken. Dit helpt om spatten te voorkomen en voorkomt dat geuren zich verspreiden in de magnetron.
 • Verwijder voedselresten direct: Zodra het voedsel is opgewarmd, verwijder eventuele resten direct om te voorkomen dat ze gaan rotten en een onaangename geur veroorzaken.
 • Laat de magnetron ventileren: Nadat de magnetron is gebruikt, laat de deur dan openstaan zodat eventuele geuren kunnen ontsnappen en de magnetron kan luchten.

Conclusie

Een stinkende magnetron kan erg vervelend zijn, maar gelukkig zijn er verschillende oorzaken en oplossingen beschikbaar. Door regelmatig schoon te maken, geur absorberende materialen te vermijden en preventieve maatregelen te nemen, kan een stinkende magnetron worden voorkomen. Volg de bovenstaande tips en geniet weer van een fris ruikende magnetron in uw keuken!

Plaats een reactie

Magnetron info

Snel, simpel en altijd smakelijk: ontdek uw keukenvrijheid
met onze topkeuze magnetrons. Waar tijd en gemak
samenkomen, daar vindt u onze magnetron oplossingen.

Begin zoektocht