Zekering magnetron vervangen

De zekering van een magnetron kan soms kapot gaan, waardoor de magnetron niet meer werkt. Gelukkig is het vervangen van de zekering een relatief eenvoudige klus die je zelf kunt doen. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je de zekering van een magnetron kunt vervangen.

Benodigdheden

Voordat je begint met het vervangen van de zekering van je magnetron, is het handig om de volgende benodigdheden bij de hand te hebben:

 • Een nieuwe zekering die geschikt is voor jouw magnetronmodel
 • Een schroevendraaier
 • Een multimeter (optioneel, maar handig om te controleren of de zekering daadwerkelijk kapot is)

Stappenplan

Volg onderstaand stappenplan om de zekering van je magnetron te vervangen:

 1. Stap 1: Zorg voor veiligheid
  Voordat je begint, is het belangrijk om de magnetron uit te schakelen en de stekker uit het stopcontact te halen. Dit voorkomt dat je per ongeluk een elektrische schok krijgt tijdens het vervangen van de zekering.
 2. Stap 2: Open de magnetron
  Gebruik een schroevendraaier om de schroeven aan de achterkant van de magnetron los te draaien. Hierdoor kun je de behuizing van de magnetron verwijderen en bij de zekering komen.
 3. Stap 3: Zoek de zekering
  De zekering bevindt zich meestal in de buurt van de voedingskabel, waar deze de magnetron binnenkomt. Het kan zijn dat de zekering in een houder zit of gesoldeerd is op een printplaat. Raadpleeg indien nodig de handleiding van je magnetron om de exacte locatie van de zekering te vinden.
 4. Stap 4: Verwijder de oude zekering
  Als je de zekering hebt gevonden, kun je deze voorzichtig uit de houder trekken of los solderen van de printplaat. Let op dat je hierbij geen andere onderdelen beschadigt.
 5. Stap 5: Plaats de nieuwe zekering
  Neem de nieuwe zekering en plaats deze op dezelfde manier als de oude zekering. Zorg ervoor dat de zekering stevig vastzit en goed contact maakt.
 6. Stap 6: Sluit de magnetron
  Nadat je de nieuwe zekering hebt geplaatst, kun je de behuizing van de magnetron weer terugplaatsen en de schroeven stevig vastdraaien.
 7. Stap 7: Test de magnetron
  Steek de stekker van de magnetron weer in het stopcontact en schakel de magnetron in. Controleer of de magnetron nu weer naar behoren werkt. Als dit het geval is, dan heb je succesvol de zekering vervangen.

Controleer de zekering met een multimeter

Als je twijfelt of de zekering daadwerkelijk kapot is, kun je een multimeter gebruiken om dit te controleren. Volg onderstaande stappen om de zekering te testen:

 1. Stap 1: Schakel de multimeter in
  Zet de multimeter aan en selecteer de juiste meetstand voor weerstand (Ohm).
 2. Stap 2: Verwijder de zekering
  Haal de zekering uit de magnetron volgens de eerder genoemde stappen.
 3. Stap 3: Meet de weerstand
  Plaats de meetpennen van de multimeter aan beide uiteinden van de zekering. Als de zekering goed is, zal de multimeter een lage weerstand aangeven (bijna nul Ohm). Als de zekering kapot is, zal de multimeter een oneindige weerstand aangeven (oneindig Ohm).
 4. Stap 4: Vervang de zekering indien nodig
  Als de multimeter aangeeft dat de zekering kapot is, kun je deze vervangen volgens de eerder genoemde stappen.

Conclusie

Het vervangen van de zekering van een magnetron is een relatief eenvoudige klus die je zelf kunt doen. Met behulp van een schroevendraaier en eventueel een multimeter kun je de zekering vervangen en controleren of deze daadwerkelijk kapot is. Volg de stappen in dit artikel zorgvuldig en zorg altijd voor je eigen veiligheid door de magnetron uit te schakelen en de stekker uit het stopcontact te halen. Als je twijfelt of het vervangen van de zekering iets voor jou is, kun je altijd een professional raadplegen.

Plaats een reactie

Magnetron info

Snel, simpel en altijd smakelijk: ontdek uw keukenvrijheid
met onze topkeuze magnetrons. Waar tijd en gemak
samenkomen, daar vindt u onze magnetron oplossingen.

Begin zoektocht